Raatteen tie

Talvisodasta tunnettu Raatteen tie on matkailukohteena elämyksellinen ja täynnä tarinoita. Raatteessa voit esimerkiksi vierailla talvisotamuseo Raatteen portissa, hiljentyä Talvisodan Monumentin äärellä tai tutustua talvisodan taistelualueisiin polkuverkostolla. Alueelta löytyy myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita.

Raate on tunnettu paikka erityisesti talvisodan tapahtumista. Talvisodan taistelut Suomussalmella ja eritoten Raatteen tiellä kiinnostavat kymmeniätuhansia ihmisiä vuosittain. Historiallinen ja jopa maailmanlaajuisesti tunnettu Raatteen tie sijaitsee Suomussalmella noin 20 kilometriä Suomussalmen kirkonkylästä itään. Se erkanee Suomussalmi – Kuhmo –maantiestä Raatteen Portin talvisotamuseon kohdalta itään valtakunnan rajan tuntumaan.

Raatteen tie on matkailukohteena elämyksellinen ja täynnä tarinoita. Taistelujen kulkuun voi tutustua Raatteen Portin Talvisotamuseossa. Kotiseutuliiton vuonna 2022 palkitsema museo kertoo monipuolisesti sekä paikkakunnasta ennen sotia, siviilien evakuoinnista että  maailmankuuluiksi tulleista taisteluista. Museo ei rajoitu museorakennukseen, vaan laajenee ulos kaatuneiden muistomerkille ja entisille taistelualueille, joilla on tapahtumista kertovia informaatiotauluja. Museotien varrella on Venäläinen muistomerkki, ennallistettu Purasjoen asema, Raatteen taistelujen muistomerkki Likoharjussa ja aivan tien itäpäässä sijaitsee Vartiomuseo.

Raatteentiehen voi tutustua joko omatoimisesti esitteiden avulla tai tehden opastetun kierroksen asiantuntevan oppaan johdolla.  Alueelta löytyy myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita sekä nuotiopaikkoja.

Raatteen tie on puhutellut myös useita kirjailijoita ja päätynyt monien kirjojen aiheeksi. Raatteentiestä ovat vuosien varrella kirjoittaneet muun muassa Mika Kulju (Raatteen tie: talvisodan pohjoinen sankaritarina, Kirjeitä Raatteen tieltä, Raatteen tie: jäätynyt helvetti), Teemu Keskisarja (Raaka tie Raatteeseen) ja Pekka Lehtosaari & Hannu Lukkarinen (Raatteen tie, sarjakuva). Tien puhutteleva historia on varmasti aihe, josta kirjailijat myös tulevaisuudessa päätyvät ammentamaan.

RAATTEEN PORTIN SIVUILLE

Jaa sivu eteenpäin