Hossan värikalliot

Hossa oli jo muinoin vesireittien solmukohta, mistä reitit ulottuivat lännessä aina Pohjanlahdelle ja idässä Vienanmerelle asti. Ensimmäiset asukkaat asettuivat alueelle jo 10 000 vuotta sitten.

Hossan kansallispuiston alueella sijaitsevan Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 – 4500 vuotta sitten.

Hossan kansallispuistossa tallataan samoja polkuja ja melotaan samoilla vesillä kuin alueen ensimmäiset asukkaatkin. Nykypäivän Hossa tarjoaa myös majoitus-, opas- ja ohjelmapalveluja laidasta laitaan, mutta menneisyyden mystiikka on yhä läsnä kaikkialla ympärillä.

Värikallioon voi tutustua ympäri vuoden. Kesällä maalauksille pääsee polkua pitkin ja talvella kalliolle johtaa erämaareitti, myös moottorikelkkareitti sivuaa aluetta. Kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Miten ihmeessä maalaukset on aikanaan tehty, mitä ne tarkoittavat ja millaista maalaajien elämä lienekään ollut? Tule, pysähdy, tutustu ja ihmettele!
Jaa sivu eteenpäin