Kirjallisuuskohteita Kajaanissa

Kajaani on maakunnan keskuskaupunki, josta löytyy paljon kulttuurikohteita. Kirjallisuusmatkailuun liittyviä kohteita löytyy etenkin Elias Lönnrotiin ja Eino Leinoon liittyen.

Eino Leinon patsas, rantapuisto, Brahenkatu

Keskellä Kajaanin kaunista jokipuistoa lausuu Eino Leino runojaan. Veistoksen paikka Kajaaninjoen etelärannalla olisi varmasti miellyttänyt Eino Leinoa, sillä jokimaisema oli hänelle hyvin rakas. Patsas on kuvanveistäjäpariskunnan Alpo ja Nina Sailon käsialaa. Patsaan paljasti Leinon syntymäpäivänä 1980 tasavallan presidentti Urho Kekkonen. Patsas kukitetaan Eino Leinon päivänä 6.7. ja Kajaanin Runoviikon aikana patsaalla järjestetään runotuokioita.

Elias Lönnrotin patsas, Brahenkatu 20

Mauno Oittisen veistämä patsas pystytettiin 1942 (jalustassa 1940). Patsas oli tarkoitus pystyttää 1940, Kantelettaren 100-vuotispäivänä, mutta talvisodan syttyminen viivästytti pystyttämistä. Patsas pystytettiin vielä jatkosodan kestäessä. Patsas on Kajaanin ja koko Kainuun ensimmäinen yksittäiselle henkilölle pystytetty muistomerkki.

Eino Leinon rintakuva, Sutelantie 28

Runon ja suven päivänä 2021 paljastettiin Eino Leino -muistotalon pihamaalla Kajaanin Paltaniemellä runoilijan rintakuva. Teos on taiteilija Sofia Saaren tekemä ja sen lahjoitti Kauko Sorjosen säätiö.

Kajaanin vanha kirjastotalo, Brahenkatu 3

Kajaanin keskustan toiseksi vanhin rakennus valmistui vuonna 1830 ja toimi alkuun piirilääkäri Carl Carlssonin kotitalona, jossa myös Elias Lönnrotin kerrotaan hetken asuneen. Ensimmäinen kansalle tarkoitettu lainakirjasto perustettiin Kajaaniin vuonna 1860, ja kirjastotoiminta vakiintui pari vuosikymmentä myöhemmin. Kirjasto toimi monissa eri paikoissa, pisimpään kuitenkin tässä kiinteistössä Brahenkadulla, vuodesta 1911 aina vuoteen 1985 saakka. Viimeksi rakennus on ollut ravintolakäytössä.

Kipaise kohteissa!

Oheiseen karttaan on merkitty yllä esitellyt Kajaanin kohteet. Napauttamalla karttamerkkiä näet kunkin paikan tarkemmat tiedot.