Kirjallisuuskohteita Puolangalla

Varhain kuollut Isa Asp tunnetaan Suomen ensimmäisenä naislyyrikkona. Hän syntyi Utajärvellä, missä hänen isänsä työskenteli Kurimon ruukin kirjanpitäjänä. Sieltä Aspin perhe muutti isän työn perässä Suomussalmelle, mutta sekä Kurimon että Ämmän ruukkien mentyä konkurssiin Isan isä Jaakko osti Puolangalta Parolan tilan, missä Isakin asui siihen saakka kunnes lähti opiskelemaan Jyväskylän seminaariin. Tätä taloa ei enää ole, mutta Isa Aspin muistoa ja kirjallista perintöä vaalitaan edelleen.  Millaista oli nuoren, tulisieluisen ja opinhaluisen nuoren naisen elämä 1800-luvulla? Tule ja tutustu!

Kiiskilän pappila, Kiiskilänkatu 9

Parola ja Kiiskilä, Isa ja Sally – lahden yli on soutaen matkaa vain virstan verran.” (Rauhaton ja vaahtopää, Jaakko Terenttilä)

Isa Aspin vanhemmat muuttivat vuonna 1870 Suomussalmelta Puolangalle Parolan taloon. Samana vuonna paikkakunnalle muutti myös kirkkoherra Thauvónin perhe, joka asui Kiiskilän pappilassa. Isa oli perheen tyttären ystävä ja vieraili pappilassa usein.  Vuonna 1827 rakennetussa pappilassa on yöpynyt aikanaan myös Elias Lönnrot.

Parolan tilan aitat, Parolantie

”Uusi koti oli avara eteläpohjalaistalo, Parola nimeltään. Se oli Puolanka-järven rannalla keskellä uljasta luontoa. Kirkon torni näkyi Parolaan lahden yli vaaleana pilarina tummaa metsää vasten.” (Rauhaton ja vaahtopää, Jaakko Terenttilä)

Sekä Kurimon että Ämmän ruukkien mentyä konkurssiin Isan isä osti Puolangalta Parolan tilan, missä Isakin asui siihen saakka kunnes lähti opiskelemaan. Isan aikaiset aitat ovat edelleen jäljellä Parolan tilan pihapiirissä.

Kipaise kohteissa!

Oheiseen karttaan on merkitty yllä esitellyt Puolangan kohteet. Napauttamalla karttamerkkiä näet kunkin paikan tarkemmat tiedot.