Kirjallisuusmatkailu Kainuussa

Kainuussa ovat syntyneet niin kansalliseepoksemme Kalevala kuin myös Eino Leinon, Ilmari Kiannon, Isa Aspin ja Veikko Huovisen mestariteokset. Kirjailija- ja kirjallisuuskohteita, tekemistä ja näkemistä, löytyy ympäri Kainuuta. Kainuussa sijaitsee myös UNESCO:n Luovien Kaupunkien verkoston ainoa suomalainen kirjallisuuskaupunki, Kuhmo. Juminkeko-säätiön ylläpitämä kansallinen ja kansainvälistä kulttuurivaihtoa harjoittava Kalevala-keskus Juminkeko Kuhmossa on jo pitkän aikaa vaalinut ja tehnyt tunnetuksi Kalevalaan liittyvää kulttuuriperinnettä.

Tervetuloa Kainuun kirjailijoiden matkaan!

Kirjallisuuskaupunki Kuhmo

Vuonna 2019 Kuhmo nimitettiin osaksi UNESCO:n Luovien Kaupunkien verkostoa. Hakemuksen pääteemana olivat Kuhmon ja Suomen kansalliseepos Kalevalan välinen yhteys, sekä ne monet tavat, joilla Kalevala ja kirjallisuuskulttuuri näkyvät Kuhmon arjessa.

Lue lisää kirjallisuuskaupunki Kuhmon sivuilta

Kainuun kirjallisuuden helmet

Kainuulaisten kirjallisuusseurojen ja Spot-lit-hankkeen yhteistyössä on vuonna 2022 tuotettu esitteitä, jotka löydät alta.
Oheisia esitteitä löydät pian jaossa myös kirjailijoihin liittyvissä kohteissa.
Tutustu Kainuun kuuluisiin kirjailijoihin ja heidän tuotantoonsa, ja löydä tekemistä ja kiinnostavia käyntikohteita ympäri Kainuun!
Tutustu esitteeseen (pdf)
Tutustu esitteeseen (pdf)
Tutustu esitteeseen (pdf)
Tutustu esitteeseen (pdf)
Tutustu esitteeseen (pdf)
Tutustu esitteeseen (pdf)

Nähtävää ja koettavaa

Seuraavien linkkien kautta löydät paikkakunnittain koottuina kirjallisuusmatkailuun liittyvää sisältöä.
Sivuille on lisätty niin tapahtumia, tuotteita ja palveluita, merkittäviä rakennuksia, näyttelyitä ja toimintakeskuksia,
muistomerkkejä ja patsaita sekä lukuisia luontokohteita,
jotka ovat toimineet inspiraation lähteenä tai tapahtumaympäristönä kuuluisille kohtauksille ja tarinoille.

Kainuulaisia kirjallisuustoimijoita

Kainuussa toimii myös viisi kirjailijanimikkoseuraa, jotka ovat kukin omistautuneet  oman kirjailijansa ja hänen tuotantonsa vaalimiselle ja esiin tuomiselle, ja muita toimijoita, jotka yhteistyössä tuottavat kokoonsa nähden paljon sisältöä Kainuun kulttuurielämään ja tekevät siitä rikkaan.

Ylä-Kainuun tarinakartasto

Korpimuseo Wildwood Tales on vuosina  2009-2013 toteutetussa kehittämishankkeessa toteutettu tarinakartasto ja seikkailu, jossa näkymättömät ja hiljaiset maisemat nostetaan näkyviksi. Kokonaisuus on julkaistu suomeksi ja englanniksi ja toimii myös retkeilyoppaana, joka ponnistaa hiljaisuudesta, luonnonrauhasta, kulttuuriperinnöstä ja uniikista elämäntavasta.

Teos kokonaisuudessaan löytyy verkosta Issuu-palvelusta  ja karttapalveluna Karttatiimi-sivustolta.

Kirjallisuusmatkailua kehittämässä

Pohjoisten ja harvaan asuttujen alueiden kirjallisuusmatkailua kehitettiin vuosina 2018 – 2022 Spot-lit-hankkeessa, jota rahoitettiin NPA-ohjelmasta. Kainuusta hankkeessa olivat partnereina Kainuun liitto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Hankkeessa oli partnereita Suomen lisäksi Irlannista, Pohjois-Irlannista ja Skotlannista.
Hankkeessa etsittiin uusia tapoja käyttää paikallista kirjallisuutta, kirjailijoita ja heidän teostensa aiheita matkailun lisäämiseksi ja matkailupalveluiden monipuolistamiseksi.  Kirjallisuusmatkailua partnerialueilla kehitettiin yhdessä sovitun tuotenimen ”Spot-lit” alla. Kullakin partnerialueella oli kuitenkin oma lähestymistapansa kirjallisuusmatkailun kehittämiseen, kunkin alueen vahvuuksia hyödyntäen.

Lue lisää hankkeen englanninkieliseltä verkkosivulta