KAINUUN ULKOILUKARTTA

Kainuun ulkoilukartta on ilmainen palvelu, jonka sisällön tuottavat Kainuun ympäristökeskus, Kainuun kymmenen kuntaa sekä Kainuun maakunta.

Kainuun ulkoilukartassa kohteiden ja reittien määrä on laajempi kuin missään muussa karttapalvelussa Suomessa, ja tästä seuraa kartan ainoa heikkous: koska aineistoa on valtavasti, palvelu on melko hidas. Modeemiyhteydellä karttapalvelun käyttö vaatii paljon kärsivällisyyttä ja ehdotonta turhien klikkailujen välttämistä. Nopeallakin yhteydellä kannattaa varautua muutaman kymmenen sekunnin latautumisaikaan ulkoilukarttaa käynnistettäessä, sillä ulkoilukartta lataa heti aluksi kaiken sisällön. Tämän ansiosta ulkoilukartta toimiikin alkulatautumisen jälkeen nopealla yhteydellä sujuvasti.

HUOM! Jos karttapalvelu ei käynnisty tai sen teknisessä toiminnassa on vikaa, ole hyvä ja ota yhteyttä palvelun tekniseen toteuttajaan: infokartta@infokartta.fi. Kerro ongelman lisäksi, mitä käyttöjärjestelmää, selainta ja Java-versiota käytät. Ulkoilukartta käyttää Javaa. Jos koneeseesi ei ole asennettu Javaa, voit ladata tarvittavan asennustiedoston seuraavasti:

Windows/PC: http://www.infokartta.fi/j2re-1_4_2_10-windows-i586-p.exe

Mac: http://www.apple.com/support/downloads/java2se50release1.html

KÄYTTÖHJEITA

Kainuun ulkoilukartassa on hyvin paljon tietoa, ja eri asioita voi tehdä monin eri tavoin. Tässä neuvotaan perustoiminnot, mutta edistynyt käyttäjä löytää kartasta omin päin lisääkin ominaisuuksia.

Itse karttapalvelusta pääsee halutessaan takaisin ulkoilukartan etusivulle klikkaamalla yläpalkin tekstiä Ulkoilukartta.

1. TIEDON HAKU HAKURYHMIEN KAUTTA

 

 


Karttapalvelun sisältämä tieto on jaettu hakuryhmiin, jotka sijaitsevat kuvassa nuolella osoitetussa laatikossa. Kunkin hakuryhmän sisältä löytyy 1…200 eri hakukohdetta, reittiä tai aluetta. Sekä Teema- että Kunta-valikon avulla voi supistaa hakuryhmävalikkoa lyhyemmäksi, jos on kiinnostunut vain tietystä teemasta tai tietyn kunnan alueesta. Katso hakuryhmistä ja teemoista tarkemmin
Kainuun ulkoilukartan taustoista.

Jos olet kiinnostunut esimerkiksi Kainuun autiotuvista, valitse hakuryhmä Autiotuvat.


Hakuryhmästä Autiotuvat valitaan esimerkiksi Ala-Valkeisen tupa. Tuvan sijainti näkyy kartalla.


Kartan alapuolelle aukeaa keltainen tietolaatikko, jossa on lisätietoa hakukohteesta ja monesti myös valokuva (klikkaa kameran kuvaa). Oikean yläkulman karttatasotyökalulla voi valita mieleisensä karttatason seitsemästä eri vaihtoehdosta. Tarkin karttataso on tämä peruskarttataso.

2. TIEDON HAKU KARTAN KAUTTA

Toisaalta voit hakea tietoa myös kartan kautta. Esimerkiksi Ala-Valkeisen autiotuvan ympäristössä on muitakin kiinnostavia kohteita ja reittejä kuin vain tuo tupa.

 

 


Hakuryhmissä on tasan kahdenlaista tietoa: pistemäisiä kohteita sekä ei-pistemäisiä eli reittejä ja alueita.

Pikavalinnoilla voi ruksata näkyviin pistemäisiä kohteita: Nuotiopaikat, Laavut ja Muut kohteet, joka sisältää kaikki muut pistemäiset kohteet paitsi nuotiopaikat ja laavut. Tämän karttanäkymän alueella on nuotiopaikkoja sekä muita kohteita, mutta ei laavuja (Laavut harmaalla, ei ruksattavissa). Pikavalinnoissa ylemmän rivin vaihtoehdot vaihtuvat valitun teeman mukaan.

Kaksi retkeilijää -kuvakkeen alta löytyvät puolestaan reitit ja alueet. Myös näin aukeavassa laatikossa sellaiset reitti- ja alueryhmät ovat harmaalla, joita ei karttanäkymän alueella ole.
Ruksataanpa nuotiopaikat ja muut kohteet sekä kaikki eri reitit näkyville:

 

 


Punaiset reittiviivat ovat latuja, siniset melontareittejä ja vihreät retkeilyreittejä. Reitit ja alueet -laatikossa on niin paljon ryhmiä, että se jatkuu Siirry-painikkeen takana.

***

Toinen esimerkki tiedonhausta kartan kautta: Olet kiinnostunut esimerkiksi vuokraamasi mökin ympäristöstä. Mökki sijaitkoon vaikkapa Suomussalmen kaakkoisosassa. Klikataan karttaa sillä suunnalla ja ruksataan pikavalintaruksit päälle:

 

 

 

Ruksataanpa vielä kaikki karttanäkymälle osuvat reitti- ja alueryhmät päälle:

 

 

 

 

Tietoa on Kainuun ulkoilukartassa tarjolla niin paljon, että karttanäkymään saa halutessaan liikaakin tietoa näkyville. Vähentämällä ruksien määrää ja/tai tarkentamalla karttatasoa tiedon määrä pysyy hallinnassa.

Kun kursorin vie hakukohteen, reitin tai alueen päälle, karttaan tulee kohteen nimi, yllä Sydänmaanaro, Natura-alue. Keltainen i-merkki tarkoittaa, että kohteesta on tietolaatikko, jonka saa näkyville klikkaamalla A) kohteen nimeä tai B) i-merkkiä. Valittu reitti tai alue muuttuu tummennetuksi ja erottuu siten muista karttanäkymän reiteistä tai alueista.

Vaihtoehdoissa A) ja B) on ero, jos kartalle on valittuna useita eri reitti- tai alueryhmiä.

Jos klikkaat tekstiä Sydänmaanaro, Natura-alueet, kartalle jäävät näkyviin vain Natura-alueet, ja kartan alle aukeaa Sydänmaanaron tietolaatikko. Tämä voi olla selkiyttävää, jos kartalle on tullut ruksailtua liiankin paljon eri reitti- ja alueryhmiä näkösälle ja olet kiinnostunut erityisesti Natura-alueista.

Jos taas klikkaat keltaista i-merkkiä, kaikki valitsemasi reitti- ja alueryhmät säilyvät näkyvillä samalla kun Sydänmaanaron Natura-alueesta aukeaa tietolaatikko. Tämä on hyödyllistä, jos olet kiinnostunut sekä alueiden rajoista että karttanäkymän reiteistä ja haluat välillä klikkailla eri kohteista lisätiedot näkösälle.

Kartan liikuttaminen

Karttanäkymää liikutetaan vetämällä: painetaan hiiren vasen nappula alas kartan päällä ja liikutetaan hiirtä haluttuun suuntaan. Pitempiä harppauksia voi tehdä vasemman alakulman indeksikartan avulla.

Jos et vedä, vaan klikkaat karttanäkymää, kartta keskittyy klikkaamasi kohdan ympärille. Epätarkimmassa karttanäkymässä (koko Kainuu näkyvillä) kartan klikkaamisesta seuraa toisaalta em. keskittäminen ja toisaalta myös se, että karttataso tarkentuu yhdellä pykälällä.

Työkalupainikkeet

Klikkaa Kainuun ulkoilukartassa kysymysmerkki-kuvaketta. Sieltä löytyy Infokartta Oy:n laatima yleinen käyttöohje ja mm. näiden hyödyllisten painikkeiden selitykset. Painikkeiden nimet tulevat näkyviin myös viemällä kursori painikkeen päälle. Lyhyesti:

1. vasemmalta: Matkan mittaus niin monen pisteen kautta kuin haluat. Lisäksi matkan mittaus -toiminnon avulla voi piirtää oman haluamansa reittiviivan ja tulostaa sen.

2. vasemmalta: Karttalinkin teko. Esimerkiksi kainuulaisen kesätapahtuman järjestäjä voi tämän painikkeen avulla luoda nettiosoitteen, jonka hän kopioi omille nettisivuilleen vaikkapa linkkitekstin Katso tapahtuman sijainti kartalta alle. Tapahtumasta kiinnostunut netin käyttäjä klikkaa linkkiä, jolloin aukeaa uudelle sivulle se kartta, jonka keskellä on punaisella pallukalla esitetty tapahtuman sijaintipaikka. Samoin yritys voi laittaa omilta sivuiltaan tällaisen oman yrityksensä sijainnin esittävän karttalinkin.

3. vasemmalta: Koordinaatit KKJ- ja WGS84-järjestelmässä. Voit a) syöttää tietämäsi koordinaatit ja katsoa missä kyseinen paikka on kartalla, b) klikata karttaa ja katsoa mitkä ovat ko. pisteen koordinaatit, tai c) merkitä kartalta useita reittipisteitä ja tulostaa niistä koordinaattilistauksen.

4. vasemmalta: Reitit ja alueet, joka selitettiin jo edellä. Voit ruksata karttanäkymälle haluamasi reitit ja alueet päälle/pois.

5. vasemmalta: Aluehaku kohteista. Valitse suorakulmio, jonka sisällä olevista palveluista olet kiinnostunut. Kartalla näkyvät suorakulmion sisällä olevat pistemäiset kohteet.

6. vasemmalta: Kartan himmennys. Painamalla tätä pohjakartta himmenee ja valitut reitit tai muut kohteet korostuvat paremmin näkyviin.

7. vasemmalta: Tulostus. Oletusarvo on pystyasentoinen A4, muita vaihtoehtoja ovat A4 vaaka sekä A3 pysty ja vaaka. Tulostuksen laatu riippuu luonnollisesti käytettävissäsi olevasta kirjoittimesta. Mustavalkotulosteessa erilaiset reittiviivat saattavat sekoittua keskenään, kun ne kaikki tulostuvat mustana tai harmaana. Hyvälaatuinen väritulostin tuottaa melkein paperikartan veroista jälkeä.

8. vasemmalta: Palaute. Tätä kautta voit lähettää ruusuja tai risuja. Tätä kautta voit myös lähettää päivitystietoja palvelun ylläpitäjille. Jos on sattunut vaikkapa niinkin radikaalia kuin laavu on äskettäin palanut, lähetä siitä tieto palautelomakkeen kautta, jotta tieto saadaan nopeasti päivitettyä ulkoilukarttaankin. Palautelomake menee Kainuun maakunta –kuntayhtymään, josta se tarpeen mukaan toimitetaan edelleen esimerkiksi sen kunnan vastuuhenkilölle, jonka alueella palanut laavu sijaitsee.

9. vasemmalta: Undo eli palaa edelliseen näkymään.

10. vasemmalta: Infokartta Oy:n laatima heidän karttapalvelujensa yleinen käyttöohje.

Takaisin Kainuun ulkoilukartan etusivulle